tariańskie, które wykluczają spożycie mięsa a w tym również ryb. Natomiast przepisy wegańskie są jeszcze bardziej restrykcyjne, gdyż wykluczają z jadłospisu konsumpcję nie tylko mięsa, lecz również wszystkich produktów pochodzących od zwierząt, jak nabiału, jaj a nawet miodu.
Przekłada się to również na przepisy
Kuchnia wegańska w ostatnim czasie zyskuję sporą popularność. Co raz większa ilość ludzi stara się zastosować przepisy wegańskie w swojej kuchni. Przekłada się to również na przepisy wegetariańskie, które przyciągają osoby, które nie są w stanie kompletnie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego i ograniczają się do zaprzestania spożywania mięsa. Zwiększona popularność jest powodem promocji ze strony celebrytów i osób aktywnych w mediach społecznościowych tych styli gotowania oraz ze zwiększającą się świadomością społeczną na temat pochodzenia produktów spożywczych.
Weganizm i wegetarianizm
Przepisy wegańskie różnią się nieco od przepisów wegetariańskich. Wegetarianizm nie wyklucza przede wszystkim produktów pochodzenia odzwierzęcego, takich jak jajka, mleko, miód czy nabiał.
Kuchnia wegańska z kolei opiera się wyłącznie na spożywaniu warzyw, owoców, strączków i różnych produktów pochodzenia roślinnego. W popularnych dyskontach oraz marketach znaleźć można między innymi jogurty i majonez wegański, roślinne kiełbaski oraz sery. Bogata oferta ułatwia wprowadzenie diety wegańskiej i komponowanie różnorodnych posiłków.
Przepisy wegetariańskie mogą być dobrym wyborem dla osób początkujących, które chcą zrezygnować ze spożywania mięsa.